0213324689 scoala190@gmail.com
Programul "Pași spre nonviolență"

Care sunt resorturile violenței? Suntem predispuși genetic să arătăm cine e mai puternic, asimilăm un model comportamental din familie, nu știm cum să gestionam furia și frica, toate la un loc? Despre aceste lucruri le-am vorbit și ne-au vorbit părinții copiilor de la Școala 190 la atelierele dedicate managementului (cyber)bullyingului organizate în cadrului proiectului „Pași spre nonviolență”. Vom continua întâlnirile cu părinții din toamnă, pentru că doar împreună îi putem învăța pe copii cum să întrerupă ciclul violenței, cum să iasă din tiparul agresor-victimă și cum să formeze relații de colaborare, nu de putere!
#impreunaprindemcuraj #pasisprenonviolenta

 

 

Programul “Pasi spre nonviolenta” din cadrul proiectului “Impreuna prindem curaj” s-a finalizat prin “Stafeta Prieteniei”, o activitate cu mesaje pozitive despre toleranta, acceptare, iubire, prietenie si respect, scrise de catre elevii Scolii Gimnaziale numarul 190. Felicitari! Ii multumim doamnei Hangu Simona pentru organizarea evenimentului !

 

Concurs de Protecţie Civilă „Cu viaţa mea apăr viaţa”- 11 mai 2024

Concursul Național cu tematică de protecţie civilă „Cu viaţa mea apăr viaţa” este activitatea extraşcolară de pregătire a elevilor în domeniul protecției civile, din învăţământul gimnazial şi liceal, organizat la nivel naţional de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București.
Etapa Municipală s-a desfășurat la școala noastră. Echipajul coordonat de Dna. Prof. Simona Hangu a ocupat locul I în această Competiție cu tematică de protecție civilă.
Felicitări!!

 

      

Workshop "Preventie si Interventie in Cyber(Bullying)"

Eveniment la scară municipală, acest workshop s-a bucurat de un interes remarcabil din partea cadrelor didactice. Două săli pline cu profesori, consilieri școlari și specialiști cu toții implicați în identificarea soluțiilor în destructurarea fenomenelor de bullying și cyberbulling.
Au fost invitati cunoscuți psihologi – Irina Vasile- Asociația Empatiq, Lizetta Mihăila – specialist în psihologie educaționala, avocat-Mihnea Octavian Stoica.

Din partea autorităților- Inspector Camelia Dinu-Serviciul Siguranță Școlară.
Altfel de soluții prin Teatru Forum și Role-play ne-au propus Actorii si Trainerii educaționali de la Acting Works.

Am învățat pârghii de acțiune atât pentru prevenire, cât si pentru cazurile în care este nevoie de intervenție. De asemenea, în cadrul workshop-ului s-a dezbătut și popularizat noua schema de intervenție în caz de bullying dar, și în caz de violență.
Un eveniment de succes, cu multe cuvinte de apreciere și cu dorințe de a se organiza o ediție viitoare pe tema prevenirii violenței în mediul școlar!

       

 

 

   

 

Ziua Mondială a Aviației și Cosmonauticii - 12 Aprilie 2024

     

Luna Pădurii 23 Martie-23 Aprilie2024

Competiția "Campion in școală mea"

În perioada 1-12 aprilie 2024, în școala noastră s-a desfășurat Competiția „Campion in școală mea”, la care au participat echipele de baschet ale claselor a VII-a. O competiție apreciată de toți elevii noștri, iubită de micii sportivi și susținută de Catedra de Educație Fizică.

 

        

STEM in Recycling: Imagine Create Archive

Elevii Școlii Gimanziale Nr 190 au participat la proiectul ETwinning „STEM in Recycling:Imagine Create Archive” alături de colegii lor de la mai multe unități școlare din Turcia.

Proiectul a urmarit cresterea gradului de constientizare cu privire la reutilizarea deșeurilor, crearea unei atitudini proactive si corecte fata de mediu, de natura precum si dezvoltarea abilitatilor de colaborare. De asemenea, in cadrul proiectului, elevii au intrat în contact cu o cultură noua, au experimentat cu adevărat diversitatea educațională și creativitatea din perspectiva multiculturalității. Ii felicitam pe toți cei implicați în acest proiect!

 

Proiectul “Pași spre nonviolență”

Proiectul “Pași spre nonviolență” din cadrul programului național “Împreună prindem curaj” demarat de Ministerul Educației a intrat într-o nouă etapă. În perioada februarie-martie 2024, Școala gimnazială 190 a deschis porțile trainerilor de la Asociația pentru Educație și Cultură AdLittera, care au ținut peste 20 de ateliere la clase. Asociația înființată în 2017 se adresează elevilor și profesorilor, prin programele “Focul de tabără” și “Super dascăl”. Atelierele au avut ca temă prevenirea bullyingului și înțelegerea cauzelor și efectelor acestuia. Trainerii Tudor Burcovschi, Petre Udrea-Liuță și Andrei Sevastre au fost întâmpinați cu bucurie și curiozitate de către elevi, dar și de către profesori. Îi mai așteptăm la școala noastră!

 

            

Ziua Internationala a Zonelor Urbane

Accesati link-ul pentru a gasi informatii despre eveniment.

Proiectul- "Carte, caut cititor!"

Proiectul 📖 „Carte, caut cititor!” 🧑‍🎓continuă și anul acesta.
Elevii claselor pregătitoare de la Școala Gimnazială nr. 190, din București, au fost vedetele acestei săptămâni.
Cei mici au devenit eroi de poveste 🧜‍♂ , trăind aventurile personajelor preferate. 🧞
Biblioteca Metropolitană București ne-a încântat și de data asta cu povești și activități minunate.
Liliana Radu, bibliotecar la Biblioteca Metropolitană București, Filiala Liviu Rebreanu, a oferit celor mici ocazia de a explora și de a se îndrăgosti de lectură 📚 , prin joc și interacțiune directă cu cărțile.
„Carte, caut cititor!” nu este doar un proiect; este o poartă către aventură, cunoaștere și imaginație.
🎭 Teatrul de umbre este un instrument de prezentare non-formală a cărților pentru copii.
Revenim în 2025 cu alte povești minunate și alte surprize pregătite cu drag pentru cei mai mici scolărei 😉

                                          

Festivalul Thai

Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 190 au participat la Festivalul Thai, organizat de Ambasada Regală a Thailandei din București și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

9 Mai -Ziua Europei, sărbătorită de micii școlari

Experimentul Cool

În parteneriat cu Filiala Liviu Rebreanu – Biblioteca Metropolitană București, ne-am gândit să venim cu o serie nouă de activități distractive și educative pentru elevii Școlii Gimnaziale nr. 190.
Împreună vom explora lumea fascinantă a științei prin experimente chimice și fizice amuzante.
1. Vulcanul care erupe
Unul dintre cele mai spectaculoase experimente care încântă pe oricine prin efectul produs.
2. Învinge gravitația
Atunci când întorci invers un pahar plin cu apă, în mod obișnuit, tot conținutul se varsă pe jos. Ei bine…. se poate și altfel 🙂
3. Oul în sticlă
Prin acest experiment putem urmării principiile newtoniene, utilizând o sticlă goală și un ou fiert.
4. Punga magică
Pune apă în pungă, închide-o și înfige creioane. Chiar dacă punga a fost perforată, apa nu curge.
5. Apa intra singură într-un borcan aflat cu gura în jos.
Știai că poți face ca apa dintr-o farfurie să se ridice într-un borcan fără să o transferi tu? Nu e niciun truc de magie, e știință adevărată.
Săptămâna viitoare continuăm împreună cu Filiala Liviu Rebreanu – Biblioteca Metropolitană București experimentele cool la clasele de gimnaziu.

Campionatul Reciclării

🏃🏻 Școala noastră, Școala Gimnazială Nr. 190,  este în cursa pentru titlul de Campion al Reciclării și o transformare în valoare de până la 100.000 lei, în cadrul celui mai nou proiect național de educație ecologică și colectare separată a deșeurilor, Campionatul Reciclării, dezvoltat de Asociația Act for Tomorrow și Kaufland România.

 🏆 Vor putea câștiga premii între 𝟭𝟮.𝟱𝟬𝟬𝗹𝗲𝗶 și 𝟭𝟬𝟬.𝟬𝟬𝟬𝗹𝗲𝗶 școlile care reușesc să mobilizeze elevii, cadrele didactice, părinții și comunitatea din jurul unității de învățământ să colecteze un număr cât mai mare de deșeuri la aparatele de colectare automatizate, puse la dispoziție de Kaufland România în toate magazinele din țară. 

 👉𝗖𝘂𝗺 𝗻𝗲 𝗽𝘂𝘁𝗲𝘁̦𝗶 𝘀𝘂𝘀𝘁̦𝗶𝗻𝗲?

 ♻️ Primul pas este să aduceți 𝗺𝗶𝗻𝗶𝗺 𝟱 𝗱𝗲𝘀̦𝗲𝘂𝗿𝗶 𝗱𝗲 𝗮𝗺𝗯𝗮𝗹𝗮𝗷 la orice magazin Kaufland din oraș. După introducerea deșeurilor în aparatele de colectare puse la dispoziție în parcarea magazinelor Kaufland, 𝗮𝗽𝗮𝗿𝗮𝘁𝘂𝗹 𝘃𝗮 𝗲𝗺𝗶𝘁𝗲 𝗶̂𝗻 𝗺𝗼𝗱 𝗮𝘂𝘁𝗼𝗺𝗮𝘁 𝘂𝗻 𝗯𝗼𝗻, care va fi înscris pe  https://campionatul-reciclarii.ro/colectori-deseuri, fie de către dumneavoastră, fie de către profesori. 

 💻 Pe platforma proiectului, se selectează județul, apoi unitatea de învățământ, dintre școlile cu statusul de „înscris” din județ.

Se încarcă următoarele date: 

  • O fotografie clară cu bonul emis de aparat;
  • În cazul în care platforma nu recunoaște automat informațiile de pe bon, se introduc manual: număr bon, compus din nr. magazinului, codul bonului și data emiterii bonului;
  • Numărul deșeurilor per categorie (plastic, metal, sticlă). 

 Nu este necesară crearea unui cont pentru a încărca bonurile. Fiecare bon se va introduce o singură dată. Pentru raportarea acestui tip de activitate, 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗻𝗲𝗰𝗲𝘀𝗮𝗿𝗮̆ 𝗽𝗮̆𝘀𝘁𝗿𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗶𝗻𝘁𝗮𝗰𝘁𝗮̆ 𝗮𝗯𝗼𝗻𝘂𝗹𝘂𝗶 pe care apare numărul de deșeuri colectate, întrucât toate bonurile vor fi centralizate la școală și vor ajunge în posesia organizatorilor.

 💡 În cadrul campaniei, vor fi colectate deșeuri din plastic, aluminiu și sticlă la aparatele de tip RWM din parcările magazinelor Kaufland. Pot fi introduse:

– 𝗣𝗘𝗧-𝘂𝗿𝗶 – 𝗱𝗲𝗹𝗮𝟬.𝟱 𝗹𝗶𝘁𝗿𝗶 𝗽𝗮̂𝗻𝗮̆ 𝗹𝗮𝟮.𝟱 𝗹𝗶𝘁𝗿𝗶, de la orice produs, cu orice culoare sau formă;

– 𝗗𝗼𝘇𝗲 𝗱𝗲 𝗮𝗹𝘂𝗺𝗶𝗻𝗶𝘂 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗯𝗮̆𝘂𝘁𝘂𝗿𝗶 – 𝟬.𝟮𝟱 – 𝟬.𝟱𝗹𝗶𝘁𝗿𝗶;

– 𝗦𝘁𝗶𝗰𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝘀𝘁𝗶𝗰𝗹𝗮̆ – 𝟬.𝟮𝟱 – 𝟬.𝟱 𝗹𝗶𝘁𝗿𝗶.

Recipientele trebuie să fie 𝗴𝗼𝗮𝗹𝗲, 𝗰𝘂𝗿𝗮𝘁𝗲, 𝗻𝗲𝗱𝗲𝘁𝗲𝗿𝗶𝗼𝗿𝗮𝘁𝗲/𝗻𝗲𝘀𝘁𝗿𝗶𝘃𝗶𝘁𝗲.

 👉 Reciclarea este un „sport” de echipă, iar printr-un efort colectiv, fiecare dintre dumneavoastră, alături de elevi, profesori și părinții, pot aduce Școlii 190 titlul de Campion al Reciclării! 

 🙌 Așadar, dacă vreți să ne ajutați școala să câștige o transformare, vă invităm să ne susțineți prin colectarea separată a deșeurilor la aparatele automatizate din magazinele Kaufland și înscrierea bonului emis pe https://campionatul-reciclarii.ro/.

 

#CampionatulReciclarii

Concurs de Creatie Literara Marcela Penes 2023
Simpozionul "Gestionarea Deseurilor"

Școala Gimnaziala Nr 190 în parteneriat cu Agentia pentru Protecția Mediului-București a organizat Simpozionul „Gestionarea deșeurilor” la care elevi de la mai multe școli bucureștene au participat cu drag.

Au realizat o gamă variată de materiale (referate bine documentate, machete din materiale reciclate și parada modei cu costume realizate din materiale reciclate, la toate acestea se adaugă o expoziție cu numeroase desene tematice), lucru care demonstrează implicarea și interesul generațiilor tinere pentru protecția mediului.

Le mulțumim participanților pentru implicare!

 

Proiect FAST ”Fii Avocat in Scoala Ta”

Scoala Gimnaziala Nr. 190,  pentru al doilea an consecutiv, este partenera a programului  ”Fii Avocat in Scoala Ta – FAST”, derulat impreuna cu Baroul Bucuresti pe parcursul lunii noiembrie. Alaturi de elevii scolii noastre au fost patru doamne avocat, membre ale Baroului Bucuresti.

Timp de patru saptamani, elevii au beneficiat de cursuri de Educatie juridica sustinute de catre specialistii in domeniu.

  

Ziua Nationala a Romaniei

1 Decembrie

La multi ani, Romania!

 

Ziua Nationala a României_Activitati_Sc.190_2

Workshop "Readaptarea la Norme Sociale in Mediul Scolar dupa Pandemie"

In data de 8 Decembrie 2022 s-a desfășurat la Scoala Gimnaziala Nr. 190 Workshop-ul „Readaptarea la Norme Sociale in Mediul Scolar după Pandemie”, activitate organizata in parteneriat cu CCD.